2011-06-19

Grand final
The quadruple spiral in the post-hole.
 I fredags skulle det varit den sista fältdagen innan vi återupptar undersökningarna i augusti. Så blev det inte riktigt eftersom ett par av oss ska komplettera dokumentationen i några dagar. Hursomhelst var fredagen full av arkeologiska klichéer. Det regnade i princip hela dagen. Smått ironiskt eftersom det varit varmt och soligt i fem veckor på raken. Samtidigt framträdde färgningarna av stolphål och anläggningar otroligt bra. Det var också en dag då vi råkade göra ett av de bästa fynden (ett par andra kommer behandlas längre fram). Det var nämligen så att ett makroprov skulle tas från profilen av en av de meterdjupa stolphålen till västra portens ingång. Bara en centimeter bakom profilväggen dök det upp ytterligare en järndekoration med spiralornamentik. Vi har tidigare stött på fragment av flera betydligt större järnföremål men i det här fallet var det ett närmast helt objekt av ett annat slag. Det verkar vara en stor tånge/basdel från vilken det utstålar dubbla spiraler som skapar ett volut. Den låg som sagt i botten på stolphålet och det verkar vara en mycket medveten deponering efter den stora branden.


A close up.

Husets dramatiska historia blir allt mer greppbar och de senaste dagarna har det sprudlat med anektdoter kopplade till Beowulf och Ynglingasagan. Vi har rett ut massor med frågetecken från 90-talets undersökningar. Samtidigt kryper det fram en frustrationen över att man inte kan undersöka ännu lite mer detta år. Det är som vanligt, man blir aldrig nöjd...

Summary in english:
This friday was the last day of excavation before we resume digging in August.  Of course it was raining heavily and the tempo was frantic. During the very last hours we also found one of the most exiting objects as a makro sample was taken from the profile of a excavated gate post. In the very bottom lay the so far largest object with spiral decoration. From the base/attachment part, protrudes no more than probably four spirals, forming a kind of volute ornament.

/J


No comments:

Post a comment